Hidangan makanan Malaysia mencerminkan kepelbagaian kaum dalam populasinya. Kebanyakan daripada kebudayaan daripada kaum dalam Malaysia dan rantau yang berjirannya juga turut mempengaruhi hidangan makanan tersebut. Pengaruh dalam makanan Malaysia datang dari kebudayaan Melayu, Cina, India, Siam, Jawa dan suku kaum di Sumatera di Indonesia. Kawasan ini pernah menjadi sebahagian daripada laluan rempah pada zaman purba. Hidangan makanan di Malaysia turut mempunyai persamaan dengan makanan di Singapura dan Brunei, serta mempunyai sedikit persamaan dengan makanan Filipina. Selain itu, negeri yang berlainan juga mempunyai budaya makanan mereka yang sendiri dan selalunya makanan di Malaysia juga mengalami perubahan atau menjadi berbeza daripada hidangan dari tempat asalnya dibawa masuk.
Sesetengah makanan yang tidak ditemui dalam kebudayaan asal itu telah melalui proses asimilasi atau penyerapan, sebagai contoh, restoran Cina di Malaysia selalu juga menghidangkan makanan Melayu. Begitu juga, makan daripada sesuatu kebudayaan, kadang kala dimasak dengan menggunakan kaedah masakan yang berbeza daripada kebudayaan yang tersebut. Contohnya, sambal belacan, biasanya digunakan untuk menghasilkan kangkung goreng belacan di restoran Cina.
Kedaan ini bermaksud, walaupun kebanyakan makanan Malaysia boleh dikesan berasal daripada sesuatu kebudayaan, namun identitinya juga menjadi tersendiri apabila berada di Malaysia. Nasi menjadi makanan ruji di Malaysia dan membentuk sebahagian daripada diet penting dalam kebudayaan di Malaysia. Bahan seperti cili juga selalu ditemui dalam makanan tempatan, walaupun ia tidak semestinya untuk menjadikan masakan tersebut pedas.